Koja je najbolja voda za piće?

Najbolja voda da telo ostane hidrirano

Svakog leta hidratacija je reč od koje ne možete da izbegnete. Sve preporučene dijete, internet zdravstveni časopisi zalažu se za veću potrošnju vode, ali malo se njih bavi vrstom vode koju biste trebali piti.

Pa, koja je najbolja voda za piće kada postoji toliko mnogo varijanti koje možete izabrati – flaširana, gazirana, česmuša, filtrirana ili još egzotičnije opcije poput vode od kokosa?

U našem nastojanju da pronađemo najbolju vodu za piće, analiziraćemo različite opcije koje su potrošačima dostupne i prednosti i nedostatke svakog od njih.

Počećemo od najočiglednijeg izbora koji mnogi od nas prave – flaširane vode.

Flaširana voda

Flaširana voda je najprodavanije bezalkoholno piće na svetu. Voda u bocama je svuda, može biti gazirana, polu-gazirana, negazirana ili aromatizirana.

Dolazi u mnogim dimenzijama, a ima i veliku prednost prenosivosti. Ali zato što je zgodna za upotrebu, da li je i najbolja voda za piće?

Prednost koju navode u flaširanim vodama su njihova svežina (svi smo upoznati sa netaknutim planinskim izvorima i idiličnim scenama prirode prikazanim na pakovanju vode) i zdravlje;

Međutim, oglašavanje korišćeno za promociju flaširane vode možda ne odražava uvek istinu.

Što se svežine tiče, voda u bocama se po svojoj prirodi ne može smatrati svežom. Voda u bocama je, na kraju, voda koja se čuva u plastičnoj ambalaži – koja može ili ne mora biti bez BPA – i čuva se na policama supermarketa nedeljama ili čak mesecima.

Postoji i rizik od ispiranja hemikalija u vodu iz plastične boce, voda se skladišti, ako uslovi skladištenja nisu optimalni (npr. Izlaganje suncu, skladišteno u vrućem okruženju itd.), Rizik od bakterija i drugih hemikalija prisustvo u flaširanoj vodi takođe je mogućnost, pogotovo što se industrija flaširanih voda ne mora uvek pridržavati visokih bezbednosnih standarda koji se primenjuju za vodu iz slavine.

Štaviše, vraćanje čitavih serija proizvedenih flaširanih voda zbog E. coli ili drugih patogenih bakterija ne dešava se tako retko.

Ponekad, nasuprot netaknutim izvorima navedenim na ambalaži, voda u bocama može biti samo veličanstvena voda iz slavine, odnosno filtrirana voda koja je 500-1000 puta veća od cene filtrirane vode sa slavine.

Još jedan problem vode u bocama je činjenica da predstavlja veliki teret za životnu sredinu. U okviru gore navedenog, pogledajmo prednosti i nedostatke flaširane vode.

Prednosti

 • Povoljno, uvek na dohvat ruke;     
 • Dostupno u mnogim ukusima;     
 • Dostupno u mnogim veličinama;     
 • Potrošači ga vole zbog svog ukusa.

Mane

 • Skupo;     
 • Nije uvek sveža ili zdrava koliko je hvale na tržištu;        
 •  Ako se voda ne skladišti u odgovarajućim uslovima, može doći do kontaminacije;  
 • Stvara veliku količinu plastičnog otpada, opasnu po životnu sredinu.

Zaključak:

Flaširana voda nije ni najzdraviji, niti je najjeftiniji način da se hidrira, mada je to jedan od najpogodnijih načina za unošenje neke tečnosti u vaš sistem. Stoga flaširana voda nije najbolja voda za piće.

Voda sa česme

Zavisno od toga u kojoj zemlji živite, voda iz slavine može biti pouzdan ili nepouzdan izvor vode za piće.

U Srbiji, većina gradskih voda iz vodovoda se podvrgava ispitivanjima tokom cele godine kako bi se osiguralo da je komunalna voda koja stiže u kuću potrošača podobna za potrošnju.

Stoga se voda ispituje na mnoštvo parametara kako bi se osiguralo da nema patogenih bakterija, hemijskih kontaminanata ili drugih kontaminanata koji mogu biti opasni za javno zdravlje.

Jedna kritika koju voda iz slavine često dobija je njen neuobičajeni ukus, koji je najčešće posledica hemijskih dezinfekcionih sredstava potrebnih za čišćenje vode.

Hlor i hloramin su najčešće korišćena hemijska dezinfekciona sredstva koja vodi iz vodovoda mogu da daju čudan ukus i miris.

Pored problema sa ukusom i mirisom, dugotrajno izlaganje hemijskim dezinfekcionim sredstvima nije bez rizika, a posebno je opasno za ljude koji pate od kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

U regionima sa fluoridacijom, izlaganje ovoj otrovnoj hemikaliji, uprkos činjenici da njene navodne koristi za zdravlje zuba tek treba da budu podržane čvrstim naučnim dokazima, takođe predstavlja potencijalni zdravstveni rizik.

Međutim, i pored svih ovih kritika koje voda iz slavine prima, vodovodi proveravaju da li su hemijska dezinfekciona sredstva na sigurnom nivou i da je voda koja stigne u vaš dom pogodna je za piće, kuvanje i druge potrebe u domaćinstvu.

Voda iz slavine je takođe izuzetno ekonomična.

Filteri za vodu mogu eliminisati svi gore navedene probleme (loš ukus i miris, hemijska kontaminacija).

Pre nego što pređemo na sledeći izvor hidratacije, da vidimo prednosti i nedostatke vode iz slavine:

Prednosti

 • Povoljan;     
 • Praktično (uključite slavinu i neograničen izvor vode za piće);     
 • Strogi propisi i stroga ispitivanja osiguravaju njegovu sigurnost;     
 • Ekološka opcija.

Mane

 • Ukus i miris;     
 • Potencijalni zdravstveni problemi zbog hemijskih dezinfekcionih sredstava.

Zaključak

Iako voda iz slavine nije savršeno rešenje, ne postoje problemi koji se ne bi mogli rešiti filtracijom. Dakle, iako voda iz slavine sama po sebi nije najbolja voda za piće, sigurno je najmanje štetna za okolinu.

Filtrirana voda

Pureal Vodenhttps://voden.rs/filter-za-vodu-pureal/

Filtrirana voda se dobija tretmanom izvora vode – vode iz slavine, izvorske vode itd. – postupkom koji se naziva filtracija.

Kada je filtrirana, voda prolazi kroz filterski sloj – reverzna osmoza, ugljenik, keramika, UF membrane itd. – što zarobljava zagađivače i omogućava da molekuli vode i zdravi minerali prođu kroz njih.

Filteri za vodu se mogu instalirati na jednoj tački upotrebe (npr. U kuhinji) ili se mogu instalirati pre ulaska vode u vaš dom, u kom slučaju ceo vodovod vašeg doma filtrira.

Filtracija je jeftin, ekološki prihvatljiv proces koji koristi prirodni filterski medijum da biste se rešili loših ukusa i mirisa, patogenih bakterija, hemijskih kontaminanata, suspendovanih čvrstih materija, fluorida i drugih štetnih materija koje mogu ući u vašu vodu iz slavine dok su u tranzitu do vašeg kuće (npr. rđa, teški metali, pesak itd.).

Prednost filtracije vode u odnosu na hemijsku dezinfekciju je ta što se filtracijom ništa ne dodaje u vašu vodu. Filtracija je ekološki prihvatljiva i povoljnija alternativa u poređenju sa flaširanom vodom.

Pored početnih troškova ulaganja ( sama cena filtera za vodu, u zavisnosti od njegovog tipa, cena ugradnje), troškova periodične zamene filtera i troškova vode iz vodovoda, nema drugih troškova.

U poređenju sa flaširanom vodom, filtrirana voda je pristupačnija opcija.

Filteri za vodu takođe vam omogućavaju da kontrolišete vrstu vode koju želite da imate u svom domu – možete odabrati nivo filtracije koji vam je potreban, a možete prilagoditi i vrstu vode koju ćete dobiti u kuhinji, kadi ili tušu . Neki filteri za vodu su toliko efikasni da se mogu koristiti i za filtriranje vode koja je dobijena iz jezera, reka, jezera ili čak kišnice, što ih čini odličnim saveznikom u vanrednim situacijama.

Kao rezime, evo prednosti i mana filtrirane vode:

Prednosti

 • Povoljan i praktičan;   
 • Uklanja širok spektar nečistoća;  
 • Prirodni postupak čišćenja vode bez hemikalija;     
 • Poboljšava ukus i miris;    
 • Ekološki.

Mane

 • Filtri za vodu trebaju održavanje (periodične zamene filtera);    
 •  Instalacija nekih vrsta filtera može biti teža.

Zaključak:

Iako nije toliko pristupačna kao voda iz slavine, filtrirana voda je značajno jeftinija od flaširane vode. Filtrirana voda takođe eliminiše sve probleme koji se javljaju u vezi vode iz slavine, ali takođe predstavlja značajan alat u čuvanju životne sredine koju ugrožava flaširana voda. Stoga je filtrirana voda glavni kandidat da postane najbolja voda za piće.

Gazirana voda

Bez obzira na to da li je u prodavnici kupljena ili proizvedena u vašem sopstvenom dozatoru vode, gazirana voda se smatra manje zdravom opcijom od negazirane. Neki protivnici gazirane vode tvrde da gazirane voda može lučiti kalcijum iz kostiju, što zauzvrat može dovesti do osteoporoze, ili da gazirana voda može izazvati stomačne probleme ili oštetiti zube.

Iako sve ovo važe za slatka pića poput kokakole ili pepsija, studije ukazuju da to može biti neosnovano kada je u pitanju gazirana voda. Iako je gazirana voda nešto kiselija od mirne vode, to se ne može uporediti sa kiselošću gaziranih sokova.

Gazirana voda ne uzrokuje stomačne probleme, ali može vas učiniti natečenim.

Dakle, ako patite od IBS-a (sindroma iritabilnog creva), možda ćete morati biti obazrivi kada pijete gaziranu vodu jer može prouzrokovati pojavu gastritisa.

Za inače zdrave ljude, studije su otkrile da konzumiranje malih količina gazirane vode pomaže u varenju.

Zbog toga što gazirana voda može da vam daje lažni osećaj punoće izazvan nadutosti i gasovima, najbolje je izbegavati je tokom vežbi, jer može uzrokovati da pijete manje vode i rizikuje dehidraciju.

Dakle, postoje neke mere predostrožnosti kada je reč o gaziranoj vodi, ali nije ništa manje zdrava od negazirane vode.

Prednosti i nedostaci gazirane vode:

Prednosti

 • To je dobra alternativa za one koji ne vole ukus mirne vode;     
 • U malim količinama može pomoći sa probavom
 • Može pomoći pri prelasku sa gaziranih slatkih pića u negaziranu vodu.

Nedostatci

 • Ako je u bocama, tada dolazi sa istim manama kao i negazirna flaširana voda;     
 • Može vam dati osećaj punoće usled naduvenosti.

Zaključak:

Gazirana voda može olakšati proces prelaska onima koji žele preći sa slatkih gaziranih pića na običnu vodu, ali ako se puni u boci, isti nedostaci važe kao u slučaju flaširane vode (precenjene, ekološki neprikladne itd.).

Kokosova voda

Kokosova voda označena je kao “super hidratantno” piće koje je “prepuno hranljivih sastojaka”, a neki tvrde da njegove zdravstvene koristi mogu nadmašiti zdravstvene koristi vode.

Kokosova voda smatra se dobrom alternativom sportskim napicima zbog visokog sadržaja kalijuma i niskog sadržaja natrijuma i kalorija.

Ali može li kokosova voda biti najbolja voda za piće? Da li može biti bolja od obične vode?

Iako njen visoki sadržaj kalijuma ima koristi za srce, mozak i nerve, kokosova voda nije jedini izvor kalijuma.

Mnogo drugog voća ili povrća može da vam obezbedi kalijum kakav vam treba.

Drugi problem sa kokosovom vodom je taj da iako ima malo kalorija, ona ipak sadrži kalorije koje se mogu lepo sakupiti tokom celog dana.

Uz nedostatke povezane sa flaširanom vodom, komercijalna kokosova voda može sadržavati dodane šećere i ukuse, koji su opasni za vaše zdravlje.

Iako postoje 100% sirove i organske vode od kokosa, one mogu biti skupe za prosečni budžet.

Prednosti    

 • Označen kao sportsko piće Majke Prirode zbog svojih prednosti u odnosu na komercijalna sportska pića;     
 • Visoki procenat kalijuma i malo natrijuma.

Mane

 • Može da sadrži dodane šećere i arome;     
 • Skupo;    
 • Ima sve nedostatke povezane sa flaširanom vodom.

Zaključak:

Kokosov orah može biti zdrav napitak koji dopunjava vaš glavni izvor hidratacije, ali se ne preporučuje kao primarni izvor hidratacije.

Limunova voda

Ovaj napitak sa dva sastojka prouzrokovao je oluju komentara u zdravstvenoj zajednici, a omiljen je kod slavnih.

Jednostavno iscedite sveži limun i pomešajte ga sa vodom, i vi ste sebi dali malo limunske vode.

Čini se da je limova voda lek za sve – bore, probleme s težinom itd.

Da li voda sa limunom opravdava medijsku prašinu koju je podigla?

Da li bi trebalo da je pijete umesto obične vode?

Kao i kokosova voda, voda sa limunom nije bez nedostataka, ali prvo da vidimo koje su prednosti limunske vode:     

 • Sadrži vitamin C, kalijum, kalcijum, gvožđe – svi su neophodne za zdravu ishranu;
 • Konzumirana ujutro je dobar način rehidratacije u odnosu na druga jutarnja pića, koja mogu delovati kao diuretici (npr. Kafa, čaj);     
 • Konzumira se bez šećera, to je odličan izbor u poređenju sa sokovima od pomorandže ili kafe.

Ali voda sa limunom nije bez svojih nedostataka:     

 • Kiselina u limunu može uzrokovati eroziju zuba;     
 • Može izazvati gastritis kod nekih osoba;     
 • Previše limuna u vodi može imati diuretski efekat.

Zaključak:

Limunova voda može biti dobra opcija za dodavanje nekog ukusa u vodu koju konzumirate svaki dan, ali ne preporučujemo da je pijete kao zamenu za običnu vodu.

Detoks voda

Detoks voda možda zvuči kao još jedan zdravstveni hir, ali u stvari je jednostavna (i ukusna!) infuzija svežeg bilja, voća i / ili povrća koja zaista donosi mnoge zdravstvene koristi.

Zavisno od sastojaka koje dodate u infuzer, detoks voda ili fitnes voda mogu vam pomoći kod stresa, probavnih smetnji, mogu ojačati vaš imuni sistem i dodati neophodne vitamine u vašu ishranu.

Domaće detoks vode ne sadrže šećer, veštačke zaslađivače, boje za hranu ili veštačke arome, pa su zdrav izbor u odnosu na one komercijalne, a koji mogu sadržati sve to.

Ako ste skloni da se nadujete od određenih kombinacija voća ili povrća i začinskog bilja, obavezno izbegavajte te kombinacije i pronađite recepte koji najbolje odgovaraju za vas.

Pripremljeni filtriranom vodom, detoks vode su dobar način da dodate malo voća ili povrća u ishranu,pritom da izbegavate slatka pića u korist zdravijih tečnosti.

Zaključak:

Koju vodu bi trebalo da pijete?

Sve vode o kojima se govori u ovom članku imaju svoje prednosti i nedostatke, ali filtrirana voda preuzima vodeću ulogu u svim kategorijama – pristupačnost, zdravlje, praktičnost i ekološka prihvatljivost. Čvrsto verujemo da je filtrirana voda najbolja voda koju bi trebalo da pijete. Naravno, moglo bi biti dosadno stalno piti običnu filtriranu vodu, pa dodajte prstohvat limuna u vodu s vremena na vreme i smislite svoj vlastiti detoks voćni koktel da dodate u filtriranu vodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: